Child Fund

Grå Starr

Ögats lins har till uppgift att bryta ljuset på näthinnan. I normala fall är linsen klar, men vid grå starr blir linsen grumlig vilket resulterar i en synnedsättning. Vanligen beror detta på det normala åldrandet och det vanligaste är att äldre personer drabbas av sjukdomen. 

Hos barn kan grå starr vara medfött exempelvis på grund av ärftlighet eller låg födelsevikt eller om mamman haft sjukdomen Röda hund under graviditeten. Detta är orsaker som vanligen drabbar barn i utvecklingsländer där tillgång på vaccin eller bristen på mat är mer förekommande. Grå starr kan också uppkomma senare i livet på grund av sjukdom eller en skada mot ögat. 

Det finns inga exakta siffror på hur många barn som föds med grå starr i Tanzania, men två studier, från år 2005 och 2008, visar att det handlar om mellan 1000 och 1500 barn varje år. Då är inte grå starr som uppkommer genom skador  inräknade vilket gör att det totala antalet barn som lider av grå starr är betydligt högre.

Ögonavdelningen på Kolandoto sjukhus  är ett av få sjukhus i Tanzania och det enda sjukhuset i Shinyanga Regionen som kan utföra kataraktoperationer, och behovet är stort. 

Vid en gråstarroperation tas den grumliga linsen bort och ersätts av en konstgjord lins av plast. Operationen är ett relativt enkelt ingrepp som utförs på samma sätt oavsett om man är vuxen eller barn. Skillnaden är att man måste söva barnen eftersom de har svårt att ligga still under operationen och det är absolut nödvändigt.

All specialistvård i Tanzania kostar dock, och för många familjer är det en omöjlighet att bekosta den operation som barnet är i behov av. Därför har Involvaids projekt Child Fund valt att som första insats stödja kostnadsfria kataraktoperationer av barn vars familjer inte själva har ekonomisk möjlighet till detta.

Sedan projektet startade 2014 har hundratals barn fått synen tillbaka! 

Du kan också hjälpa ett barn att få synen tillbaka. Visst vore det underbart!